Search The ForumSearch   RegisterRegister  LoginLogin

AfterLogic WebMail Pro

 AfterLogic Forum : AfterLogic WebMail Pro
Subject Topic: SMTPS 465 not working Post ReplyPost New Topic
Author
Message << Prev Topic | Next Topic >>
wbenkhoud
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 16 July 2019
Location: Tunisia
Online Status: Offline
Posts: 50
Posted: 20 February 2023 at 8:04am | IP Logged Quote wbenkhoud

Hi,

I can not send email via SMTP port 465 with sSL with this error :
Erreur lors de la connexion au serveur de messagerie. (Can't connect to host "ssl://smtp.gnet.tn:465")

Is their some feature to activate?

Note tat sending with port 25 is OK.

Best regards,
Wafa Ben Khoud
Back to Top View wbenkhoud's Profile Search for other posts by wbenkhoud
 
Igor
AfterLogic Support
AfterLogic Support


Joined: 24 June 2008
Location: United States
Online Status: Offline
Posts: 6031
Posted: 20 February 2023 at 10:19pm | IP Logged Quote Igor

Hello,

I've just checked with the following command:

Code:
telnet smtp.gnet.tn 465


and it appears this specific server doesn't respond on port 465:

Code:
Connecting To smtp.gnet.tn...Could not open connection to the host, on port 465: Connect failed


You may wish to contact email service provider as there's a chance they offer SSL-enabled SMTP connection on a different host or port.

--
Regards,
Igor, Afterlogic Support
Back to Top View Igor's Profile Search for other posts by Igor
 
wbenkhoud
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 16 July 2019
Location: Tunisia
Online Status: Offline
Posts: 50
Posted: 21 February 2023 at 12:17am | IP Logged Quote wbenkhoud

Hi Igor,

As I am the ISP ; I ve checked the connectivity from my host and i is ok

[root@Host-4 ~]# telnet smtp.gnet.tn 465
Trying X.X.X.X...
Connected to smtp.gnet.tn.
Escape character is '^]'.
220 msmtp1-g3.gnet.tn ESMTP

Is there some feature to enable from afterlogic settings/config/module? Or specifications with ssl versions?

Thank you.

Note that smtp.gnet.tn is not used from outside tunisia

Best regards,
Wafa Ben Khoud

Back to Top View wbenkhoud's Profile Search for other posts by wbenkhoud
 
Igor
AfterLogic Support
AfterLogic Support


Joined: 24 June 2008
Location: United States
Online Status: Offline
Posts: 6031
Posted: 21 February 2023 at 12:22am | IP Logged Quote Igor

Are you saying you run the telnet command on the same server where you have WebMail Pro installed? If yes, are there perhaps any more detailed error messages in the logs, of either WebMail or webserver/PHP?

As for WebMail Pro settings, there's only one option that might be affecting this behavior, make sure "SocketVerifySsl" is set to false in data/settings/config.json file.

--
Regards,
Igor, Afterlogic Support
Back to Top View Igor's Profile Search for other posts by Igor
 
wbenkhoud
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 16 July 2019
Location: Tunisia
Online Status: Offline
Posts: 50
Posted: 21 February 2023 at 1:32am | IP Logged Quote wbenkhoud

Hi Igor,

SocketVerifySsl set to false ; the same situation :(

Details error from webmail server :
[09:03:58.66][3d0a43b1] SMTP[NOTICE]: Socket: [2] stream_socket_client(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages:
error:140770FC:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:unknown protocol
[09:03:58.66][3d0a43b1] SMTP[NOTICE]: Can't connect to host "ssl://smtp.gnet.tn:465"
[09:03:58.66][3d0a43b1] Exception: Can't connect to host "ssl://smtp.gnet.tn:465"


Despite:
[root@NEW-WM-4 logs]# telnet smtp.gnet.tn 465
Trying X.X.X.X...
Connected to smtp.gnet.tn.
Escape character is '^]'.
220 msmtp1-g3.gnet.tn ESMTP

How it can be?

Best regards,
Wafa Ben Khoud
Back to Top View wbenkhoud's Profile Search for other posts by wbenkhoud
 
Igor
AfterLogic Support
AfterLogic Support


Joined: 24 June 2008
Location: United States
Online Status: Offline
Posts: 6031
Posted: 21 February 2023 at 1:44am | IP Logged Quote Igor

Code:
Escape character is '^]'.
220 msmtp1-g3.gnet.tn ESMTP


You're getting that response in clear text, which I believe to be impossible if SSL is used, telnet itself doesn't do SSL. My guess would be, that's not really an SSL-enabled connection on the mail server there - as in, the server apparently does listen on that port but doesn't have SSL on it.

To verify that, you can use SSL-enabled version of telnet client available at:

https://afterlogic.com/files/telnetssl.zip

Something like this would work with our own mailserver:

Code:
telnetssl afterlogic.com 465 ssl

Quote:
[Connection with the server established]
[Will initiate SSL handshake now]
[No certificate errors]
[SSL handshake succeeded]
220 ESMTP MAIL service ready at mx.afterlogic.com


Pretty sure there will be an error in case of your server, though. Most likely, you'll get the following response:

Quote:
[Connection with the server established]
[Will initiate SSL handshake now]
[Exception: The handshake failed due to an unexpected packet format.]
[This often happens on attempt to connect to a non-SSL port in SSL mode]
[Or you tried to issue STARTTLS but the server declined STARTTLS command]


--
Regards,
Igor, Afterlogic Support
Back to Top View Igor's Profile Search for other posts by Igor
 
wbenkhoud
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 16 July 2019
Location: Tunisia
Online Status: Offline
Posts: 50
Posted: 21 February 2023 at 2:14am | IP Logged Quote wbenkhoud

Absolutely I have problem with my smtp.

Using another SMTP configuration with SocketVerifySsl set to false AND it is OK

Thank you.

Best regards,
Wafa Ben Khoud
Back to Top View wbenkhoud's Profile Search for other posts by wbenkhoud
 
ptcs
Newbie
Newbie


Joined: 20 May 2023
Location: Australia
Online Status: Offline
Posts: 1
Posted: 20 May 2023 at 5:43pm | IP Logged Quote ptcs

Also have this issue with trying to send from a connected account which is a gmail account.
Saying unable to connect.
Back to Top View ptcs's Profile Search for other posts by ptcs
 
Igor
AfterLogic Support
AfterLogic Support


Joined: 24 June 2008
Location: United States
Online Status: Offline
Posts: 6031
Posted: 21 May 2023 at 11:55pm | IP Logged Quote Igor

If you get such an issue with Gmail, please see my response at this forum thread.

--
Regards,
Igor, Afterlogic Support
Back to Top View Igor's Profile Search for other posts by Igor
 

If you wish to post a reply to this topic you must first login
If you are not already registered you must first register

  Post ReplyPost New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump

Powered by Web Wiz Forums version 7.9
Copyright ©2001-2004 Web Wiz Guide